Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Καλπάκι Kalpaki










Μνημείο  Έλληνος μαχητή 1940-41
Monument of  Greek fighter 1940-41
Η περιοχή του Καλπακίου βρίσκεται 35 χλμ. περίπου ΒΔ της πόλης των Ιωαννίνων στα δυτικά του Όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο 430μ. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μουσείο Πολέμου 1940-41 βρίσκεται η σπηλιά στην οποία το 1940 ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. 
Παραμονές του 1940 ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος επικεφαλής της η 8ης Μεραρχίας Ηπείρου οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών παρά τις αντίθετες απόψεις του Γενικού Επιτελείου που προέβλεπε άμυνα στα Τζουμέρκα, και διέταξε να κρατηθεί  η γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρις εσχάτων.
 Στο ύψωμα  Βελλάς διασώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη των χαρακωμάτων.
Πέτυχε,ν’αυτό τον τρόπο,να αναχαιτίσει την Ιταλική εισβολή και στις 10 Νοεμβρίου 1940 η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση. Ιδιαίτερα στα υψώματα της Γκραμπάλας, ανατολικά του Καλπακίου, έγιναν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις. 
Πάνω από τον οικισμό του Καλπακίου και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το εικονιζόμενο γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40, το μνημείο του «Έλληνος Μαχητή του 1940-41» που στέκει επιβλητικό κι αγέρωχο κοιτώντας προς το μέτωπο των εχθροπραξιών. 
Φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή Λάμερα Λάζαρο το 1966 με δαπάνες Αξιωματικών και Οπλιτών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.(απόν φυσικά το κράτος)
Η βάση του αγάλματος έχει σχήμα φέρετρου συμβολίζοντας τους χιλιάδες οι οποίοι έπεσαν “αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους”

The area of Kalpaki lies 35 km northwest of the city of Ioannina to the west of Mount Mitsikeli and at an altitude of 430m. Very close to the 1940-41 War Museum is the cave in which in 1940 was the regular command of the 8th Division Commander, Charalambos Katsimetros.
On the eve of 1940, Major General Katsimitros, head of the 8th Epirus Division, organized the defense of the surrounding hills of Grambala, Assonissa, Vellas and Grimissias despite the opposing views of the General Staff, which provided for defense in Tzoumerka, and ordered the defense line to be kept in Alpine to the last.
 On the Vellas hill, the traces of trenches are still preserved.
He succeeded in stopping the Italian invasion and on 10 November 1940 the 8th Division crossed the defense in the attack. Particularly at the hills of Grambala, east of Kalpaki, the most bloody conflicts were made.
Above the settlement of Kalpaki and on the hill of Selioutria dominates the giant bronze statue of the warrior soldier of the 1940s, the monument of the "Greek Fighter of 1940-41", standing imposing and reverend looking towards the front of hostilities.
It was created by Professor Lamer Lazaros in 1966 with the expenses of the Hellenic Armed Forces Officers and Army (except of course the State)
The base of the statue is coffin-shaped, symbolizing the thousands who fell "defending the ground of homeland"

 Η Ιερά Μονή Βελλάς βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ανήκει γεωγραφικά στις Νεγράδες Ιωαννίνων και ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης «Παλιοβελλά», που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο. Η υπάρχουσα Μονή είναι ουσιαστικά ανακατεσκευή της παλαιάς που έγινε το 1745 . Ως το 1713 αποτελούσε έδρα της Επισκοπής. Διαθέτει υπέροχη θέα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η πηγή Βελλάς του ποταμού Καλαμά.
\Το 1863 έγινε Σταυροπηγιακή και το 1885 μετατράπηκε σε ενοριακή. Είχε δε μετόχι τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Ρουμανία. Το 1936 ενώθηκε με τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής και σήμερα είναι ενταγμένη στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονή απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο, ενώ διέθετε και μεγάλη περιουσία. Ερημώθηκε το 1817, αφού οι μοναχοί αρνούμενοι να δώσουν την περιουσία τους στον Αλή πασά των Ιωαννίνων , μετέβησαν στην Κερκυρα.
Στη Μονή Βελλάς από το 1911 ως το 1989 λειτούργησε Ιεροδιδασκαλείο, όπου σπούδαζαν όσοι ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι ή ιερείς, με φροντίδα του τότε Μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπ. Βλάχου. Σήμερα λειτουργεί σε άλλο κτίριο Εκκλησιαστικό λύκειο με οικοτροφείο. Αποφοίτησαν απο εκεί δάσκαλοι και ιερείς. Χτίστηκαν κτίρια με αίθουσες διδασκαλίας και οικοτροφείο όπου διέμεναν δωρεάν οι σπουδαστές.
Το καθολικό της μονής είναι χτισμένο σε μορφή τρίκλιτης βασιλικής και όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή χτίστηκε το 1745 και οι αγιογραφίες του είναι έργα των Κωνσταντίνου, Ιωάννη και Αναστασίου.
Αξιόλογες είναι οι αγιογραφίες των Ελλήνων φιλοσόφων που απεικονίζονται εδώ. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επίχρυσο δεμένα με αριστουργηματική τεχνική. Η Μονή Βελλάς είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου  αλλά πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου για να συμπίπτει με την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους.







  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετέωρα Meteora

Τα άγια Μετέωρα,ως ενιαίο σύνολο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και τόπου λατρείας του Θεού απετέλεσαν για μένα ένα από τα κεφάλαια της “φωτογρα...